Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE HONGAARSCHE KEUKEN.

De Hongaarsche gerechten, voor »den Hollandschen smaak soms wat vet of heet, zijn over ’t algemeen heel smakelijk. Hoewel de bereidingswijzen vaak aan de Duitsche, Oostenrijksche of Zwitsersche keuken herinneren, o.a. door het opdisschen der groenten in een (vrij dunne) saus, de gekookte meelgerechten, het veelvuldig gebruik van room en de vele soorten voortreffelijk thuis bereid gebak, toch heeft de Hongaarsche keuken ook zijn bijzondere eigenaardigheden.

In de eerste plaats de veelvuldige aanwending van paprika, vooral de z.g. rozen-paprika. Meestal neemt men de groene, zachte pepers, die rauw zoowel als gekookt, als groente of als kruiderij gebruikt worden. Een eeuw geleden gebruikte men nog bijna geen paprika in de Hongaarsche keuken. Waarschijnlijk is ze afkomstig van de Turken, die ze voor eigen gebruik kweekten ten tijde van hun overheersching van Hongarije. De echte paprika is minder vleezig en aromatischer dan de Amerikaansche (Spaansche) pimiento. De edele soorten bevatten suiker; daarom mag paprika niet oververhit worden, de suiker caramelliseert dan, waaronder de smaak lijdt.

Zooals de Engelschen aan niervet, zoo geven de Hongaren bij alle gerechten aan varkensvet de voorkeur. Voor een Hollandsch tafelgezelschap kan men dit natuurlijk door boter vervangen.

Veel gebruikte ingrediënten van de Hongaarsche keuken zijn behalve paprika: maanzaad, dat in gebak verwerkt wordt (men ziet het in Nederland op de z.g. galles, de gevlochten brooden, die Israëlieten gebruiken), noten, dillegroen (als kruiderij) en pruimenjam. De laatste wordt door de boeren bereid, die de pruimen

Sluiten