Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

alsmede het in blokjes gesneden vleesch. Men laat het tot het kookt op een groot vuur. Dan komen de schijven gesneden groene paprika’s en tomaten er bij. Als het vleesch gaar is, voegt men den room, met iets bloem vermengd, er bij en laat nogmaals opkoken. Hierbij dient men gekookte aardappelen op. Voor tien personen.

Gulyas (goulasch).

1 pond vleesch wordt in blokjes gesneden, gewasschen en met zout bestrooid. Dan braadt men ze in heet vet in de frituurpan tot ze rondom bruin zijn en voegt dan 2 a 3 gesnipperde uien bij, tot ze lichtbruin zijn. Nu strooit men er 3 lepels bloem en 2 theelepels paprika over, ten slotte ook 2 lepels dikke tomatenpurée. Alles wordt goed door elkaar geroerd, terwijl er zooveel water bij gegoten wordt, dat een niet te dikke saus ontstaat. Hierin laat men alles nog 2 uren zachtjes stoven. Men gebruikt de gulyas bij droge rijst.

Széklergulyas.

Benoodigd: 1 kilo varkensvleesch (ribstuk en schouders), 4 ons uien, 10 gr. karwijzaad, 1 küo zuurkool, 1 teen knoflook, 2 dl room, wat zout, paprika en dillekruid.

Men snijdt het vleesch in kleine stukken. Dan stoomt men het toegedekt, met de fijngehakte uien, het gehakte dillekruid, het fijngewreven knoflook en het karwijzaad, halfgaar in wat water of bouillon. Daarna voegt men de zuurkool en rozenpaprika naar smaak toe en kookt alles tot de kool gaar is. Ten slotte voegt men den room toe en laat alles nog eens opkoken.

Voor het opdienen kan men er 1 a 2 lepels lauwen room over gieten.

Tien porties.

Dit gerecht wordt ook geconserveerd verkocht.

Sluiten