Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Avondmaal (p r a n z a): antipasto (d.i. wat aan de pasta voorafgaat, hors d’oeuvre); soep met vermicelli; risotto, sla, omelet; tutti frutti;

formaggio (kaas) Gorgonzola;

caffé nero (bittere, zwarte koffie, die in de restaurants in een glazen bolletje wordt klaargemaakt (caffé espresso).

Ieder drinkt aan het middagmaal wijn (Chianti, Marsala, Falemo, Asti spumante, enz.), die uit een mandefleschje wordt geschonken. Tot besluit een maraschino (witte kersenlikeur).

De producten van den Italiaanschen bodem zijn meestal aromatischer dan men ze hier kent; de tomaten zijn vleeziger, kleiner en hebben meer smaak; de mosterd is heeter en donkerder, de paddestoelen zijn pittiger. De veel gebruikte sla heeft ook meer smaak en wordt met olijfolie, citroensap èn wijnazijn aangemaakt.

Het vleesch bestaat vaak uit kip, jong geitevleesch of kalfsvleesch. Om de kalfsoestertjes zacht te maken, voor ze met ei en broodkruimels bedekt in de braadpan gaan, worden ze dusdanig gestampt, dat tegen het etensuur de heele stad van dit geluid weerklinkt.

Een heerlijke, verkoelende drank, reeds bij de oude Romeinen geliefd, is de granate: siroop van de pomegranate, in een glas met geschaafd ijs geschonken.

Hier volgen eenige recepten:

Ravioli (zie bij de Zwitsersche keuken).

Sluiten