Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE SPAANSCHE KEUKEN.

De Spaansche en de Portugeesche keuken vloeien over van viscli en vleesch, daarna komen rijst en groenten in aanmerking. Meestal echter worden zeer veel verschillende bestanddeelen tot een zeer samengestelden en sterk gekruiden schotel vereenigd, en wel volgens een overgeleverde verfijnde bereidingswijze. De meeste recepten zijn reeds zeer oud.

De Spaansche keuken is wel eentonig.

De algemeene drank, die onder zeer vele namen en in zeer verschillende soorten voorkomt, is dry sherry.

Chanfalna.

Een varkenslever wordt kleingesneden en in zout water gaargekookt. Dan laat men ze uitdruipen en vervolgens smoren in kokende olijfolie met toevoeging van uien, versche pepermuntbladen, peterselie, Spaansche peper, kruidnagelen, peperkorrels, kaneel, karwijzaad en saffraan. Vervolgens giet men een weinig van het kooknat erbij, bestrooit het gerecht met geraspt oud wittebrood en dient het warm of koud op.

C o c i d o.

Dit gerecht, waarop een oneindig aantal variaties bestaat, wordt in ’t algemeen samengesteld uit vleesch, groenten en rijst, die afzonderlijk worden klaargemaakt, maar zoo, dat er toch een „innerlijke” samenhang bestaat.

Ten eerste wordt een stuk rundvleesch (of, fijner, eenig wild of gevogelte) met een stuk spek en een ontvelde worst in zout water gaargekookt. Nadat het een uur lang gekookt heeft, voegt men wat rapen en

Sluiten