Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Klipvischschotel (Portugeesch).

Men maakt 2 kilo visch schoon en snijdt ze inmooten. Dan laat men ze ca. 18 uren in koud water liggen, waarna men ze gaar kookt. 2 kilo aardappelen worden gaar- en 4 eieren hardgekookt. Nu worden de visch zoowel als de aardappelen in dunne schijven gesneden. In een vuurvasten schotel fruit men eenige gesnipperde uien geel, waarna men ze met een laag aardappelschijven bedekt. Daarop volgt een laag visch, dan schijfjes ei, dan melksaus en zoo voort. De bovenste laag bestaat uit saus, die men met klontjes boter en wat geraspte kaas bedekt. Nu laat men het gerecht in een matigen oven bruinen.

Geïmporteerde zoutevisch is algemeen volksvoedsel. Ze wordt in ontgrate reepen op de markt verkocht, waar ze in marmeren fonteintjes ligt te weeken. Men bereidt ze als volgt:

B a c a 1 a o.

De zoutevisch moet in water dat b ij n a kookt, zacht worden. Daarna stooft men ze in olijfolie, met toevoeging van knoflook, eenige Spaansche pepers, tomaten en saffraan. Soms wordt ze met een rijstschotel gecombineerd.

Garbanzos, een soort gele boonen die den vorm van erwten hebben, vormen een ander volksgerecht. Men weekt ze, kookt ze in water gaar en stooft ze vervolgens in olijfolie, met tomaten, uien en knoflook. Een hoeveelheid schapenvleesch wordt hierin meegebraden. Deze soort cocido, die zeer machtig is, komt dagelijks ter tafel.

Sluiten