Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Spaansche saus.

In een groote pan bakt men in spekvet eenige stukjes spek en voegt er twee of drie uien, wortels, knoflook, knol, laurierblad en tijm aan toe en laat alles opnieuw bakken. Laat daarna het vet er uit druipen en voeg er een liter witten wijn en een halven liter belegen wijn met een paar kilo runderbeenderen aan toe. Laat het nat op het vuur goed inkoken. Dan doet men er vier of vijf liter water bij en laat het gedurende 5 of 6 uur zachtjes koken. Daarna zeeft men dit alles en bewaart den bouillon.

In een andere pan, apart, doet men wat spekvet; wanneer dit warm is voegt men er 9 ons meel aan toe en wanneer dit goudgeel is, doet men er den kouden bouillon bij, voortdurend roerend, opdat het niet klontert. Kook het daarna weer vijf of zes uur, schuim het af en toe af en aldus goed gereinigd, kan de Spaansche saus op vele manieren afgemaakt worden, zooals b.v. in de hieronder genoemde salsa special en kruidensaus.

Salsa special.

Fruit een grooten ui heel fijn in boter. Voeg er 2 dl witten wijn aan toe en kook het zoolang, tot ze voor | deel is ingekookt. Voeg er nu 3 dl Spaansche saus aan toe en laat het nog 10 minuten zachtjes doorkoken.

Kruidensaus.

In 3 dl witten wijn doet men een flinke hoeveelheid peterselieblaadjes, eenige takjes dragon, kervel en preitjes. Laat dit 20 minuten trekken. Yoeg er een dubbele hoeveelheid Spaansche saus of kalfsbouillon aan toe. Laat dit eenige minuten koken en voeg er dan 2 of 3 volle lepels zeer fijn gehakte dragon, uitjes

Sluiten