Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

P 1 a k i j a.

Een hoeveelheid ongewasschen rijst (anders houdt ze niet genoeg samen) wordt geelgefruit in olie. In een aarden pot legt men dan om beurten een laag van deze rijst, een laag in schijven gesneden geschilde tomaten, een laag rijst, een laag in stukjes gehakte peterseliewortel, selderijknol of koolraap met iets knoflook, enz. De bovenste laag moet uit rijst bestaan, die men bestrooit met gehakte peterselie en selderijgroen. Dan giet men er kokend water op, tweemaal zooveel als rijst. Daarna dekt men het gerecht eerst met een doek en daarbovenop met een deksel toe, en laat de rijst gaarkoken zonder roeren. Ten slotte wordt het gerecht in een ingevetten vorm gedaan, gestort en warm of koud opgediend. In het laatste geval wordt bij de bereiding boter gebruikt in plaats van olie.

Kip.

Het kippevleesch wordt in stukken gesneden, die men inzout en pepert, waarna men ze even op een heet vuur in olie laat braden, om het vleesch vervolgens in een lauwwarmen oven gaar te stoven. Dan neemt men het onmiddellijk er uit, houdt het vleesch warm, neemt wat van het vet uit de jus weg en voegt daarbij een halven kop zoeten wijn of kwast, die met kruidnagelen, suiker en kaneel is opgekookt. De jus wordt nu over het vleesch gegoten en de kip opgediend, versierd met groote, afgeschilde witte druiven.

Wat de pot schaft 7

Sluiten