Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE INDISCHE RIJSTTAFEL.

Steeds grooter wordt het aantal dergenen, die, ofschoon zelf nooit in Indië gewoond hebbende, zich gaarne af en toe te goed doen aan de Indische rijsttafel, ondanks haar on-Hollandsch heete en prikkelende kruiderijen. Wie zelf zulk een maal wil bereiden, moet heel wat in huis hebben. Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste delicatessenzaken, niet meer alleen de toko’s, van het meerendeel der ingrediënten wel voorzien.

Gemakkelijk is voor de bereiding een wat jan ofwel frituurpan met rondloopenden bodem, van buiten zwart, van binnen grijs, b.v. merk D.R.U.

Rij een drogist kunt u wel eenige kruiden krijgen, als c u r c u m a (koenjit), koriander (katoembar) en k o m ij n (djienten). Verder voorzie men zich van kokosnoot (klapper), laurierbladen, uien, sjalotten en knoflook, soja (ketjap) en goede olie. In blikjes en potjes kan men het volgende in voorraad nemen: lombok of Spaansche peper (ook versch), gemberwortel (djahé), assem of tamarinde in ronde schijven, kemirinootjes, gestampte keloewèk, petéhboontjes, 1 a o s (’n wortel), s e r é h (citroengras), kentjoor (wortel), temoekoentji (wortel), wat citroenbladeren, wat petis (extract van garnalen of visch) en trassi, telor troeboek (gezouten kuit), katj ang-bras, widjen menjan (pitjes), ikan mérah (roode vischjes), mie (Chineesche vermicelb), goela-dj awa (Javaansche suiker) en chutney (zoetzuur), b.v. mangga-chutney. Verder witte en zwarte peper (gemalen), nootmuskaat, foelie, kruidnagelen, pijpkaneel.

Sluiten