Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE AMERIKAANSCHE KEUKEN.

De Amerikaansche keuken is zeker een der gezondste en aantrekkelijkste. Reeds een halve eeuw geleden, toen het woord „Rohkost” nog niet uitgevonden was, begon de Amerikaan zijn dag met een sinaasappel en sindsdien zijn de recepten voor frissche vruchten- en groentenslaatjes, die ons van over zee bereiken, ontelbaar, in een overvloedigheid van aardige ideeën van heel eenvoudig tot heel fijn; alle „dainty dishes , waarvan de gekleurde afbeeldingen in Amerikaansche bladen ons reeds doen watertanden.

Naast de rauwe groenten en vruchten gebruikt de Amerikaan veel room, boter en kaas, veel vleesch, vooral ham!, en veel graanproducten, die zonder verdere bereiding genuttigd kunnen worden, zooals Cornflakes, Grapenuts, Shredded Wheat en dergelijke. Ze zijn meestal geroosterd en daardoor licht verteerbaar, gemakkelijk in ’t gebruik en zeer smakelijk.

In het bereiden van koude sausen en dranken en ander bevroren voedsel is de Amerikaan een meester. Uit dit land van de ice cream soda’s komen ettelijke geniale combinaties, die, wat huiverig aanvaard, later des te meer gewaardeerd worden in Europa.

Een veelvuldig gebruik maakt men van gelatine, marshmallows (zie bij Florentijnsche mousse, psg* 147) en van suikerhoudende sappen, die tot stroop ingedikt worden, zooals maple syrup en -sugar (dejfmaple is een soort plataan) en comsyrup (maïsstroop). Maïssuiker, in Nederland bekend onder den naam Dextropur, is zeer licht verteerbaar.

De dag wordt begonnen met een sinaasappel of grape-fruit, hetwelk de maag voortreffelijk reinigt. Daarna een of ander graanproduct met room, wat toast

Sluiten