Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

wel op een andere planeet, maar hoe komen zij hier verzeild? Ik noem ze scherven van de hemel, Aart van der Leeuw was er ook zoo een. Maar wat beteekenen die enkelen, ze zijn te weinig in getal en te zeer verspreid om zich te kunnen organiseeren, enkelingen zijn machteloos. Wat heeft Christus kunnen uitrichten? Ze hebben hem gekruisigd. Nee, Seffe, wij vernietigen ons zelf. Over honderd jaar, na de laatste oorlog, als de menschen elkaar volledig hebben uitgemoord, is er weer rust op de aarde. Dan kan God zeggen: er is weer wat lijden minder in mijn heelal.

Hoog in de takken begon de wind heviger te waaien, de storm floot van veraf aan. Een paartje liep langzaam voorbij en verdween als één groote zwarte gestalte in het donker. Seffe voelde druppels op z'n gezicht, maar hij dacht niet aan weggaan. Angstig gespannen wachtte hij op de verdere woorden van Dirk.

En de groote mannen die de menschheid nog idealen voorhouden verstikken in de taaie grauwe massa van het volk: óf ze gaan ten onder aan hun teleurstellingen, óf ze trekken zich terug om geen vieze handen te krijgen en schrijven boeken die maar door enkelen gelezen worden. Want goede boeken verdwijnen

Sluiten