Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

rivier? Of zal de St. Pietersberg den een of anderen dag ons ook deze zeldzaamheid schenken? Populieren komen ook daar voor.

Pieris Daplidice L. kwam vroeger op en in de buurt van den St. Pietersberg veel voor. Het dier huisde hoofdzakelijk in de vestingwerken zuidelijk van Maastricht, maar is thans uiterst zeldzaam. Ook Leucophasia sinapis L. schijnt vroeger meermalen te St. Piet er ge¬

vonden te zijn. Lycaena minima Fuessl, nog altijd een groote rariteit, werd er waargenomen door Maurissen. Thyris fenestrella Scop. blijft zeldzaam, Cidaria procellata F., alleen bekend uit Zuid-Limburg en daar niet zeldzaam, vertoont zich eveneens in ons gebied. De uiterst zeldzame Leucania conigera W.V. komt er voor, C osmis paleacea Esp. is alleen door Maurissen op den St. Pietersberg gevangen en verder zelden te Breda en in het Gooi. Gnophos furvata W.V., in één exemplaar, door Clumper op den St. Pietersberg gevangen, is het eenige hier te lande buit gemaakte dier gebleven.

Pijlstaartvlinders in verschillende soorten zijn op den St. Pietersberg heel gewoon. In de aardappelvelden kan men geregeld rupsen en poppen vinden van den doodshoofdvlinder (Acherontia atropos L.). Liguster- en Windepijlstaart (Sphinx ligustri L. en S. convoluvli L.), Walstroopijlstaart (Deilephila galii Rott.) en Wolfsmelkvlinder (D. euphorbiae L.) voelen er zich thuis, net als de Linde(Smerinthus tiliae L.j, Pauwoog- en Populierenpijlstaart (S. ocellata L., S. populi L.).

Maar genoeg van de vlinders, de Kevers vragen onze aandacht. Ook in coleopterologisch opzicht rhag de St. Pietersberg er zijn.

NEMEOPHILA PLANTAGINIS L. ^ EN ö ARCTIA VILLICA L.

CALLIMORPHA DOMINULA L.

CALLIMORPHA QUADRIFUNCTARIA PODA.

Sluiten