Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

CEMENTMOLENS DER E.N.C.I.

er sprake van, dat men het proces geheel kon beheerschen en de zekerheid had een gelijkwaardig en gelijkmatig product te verkrijgen.

Terwijl het kalkgegteente van den St. Pietersberg voor de vervaardiging van cement zeer geschikt is, moet de daarvoor geschikte klei van elders worden aangevoerd. Verder moeten bij het proces nog worden toegevoegd ijzeroxyde, in den vorm van pyrietasch,. en gips. Het laatste heeft ten doel om de bindingstijd van de cement te regelen, het eerstgenoemde verhoogt de kwaliteit van de cement en bevordert de sintering, het vormen van de zgn. cementklinker door het samenbakken van de klei- en mergeldeeltjes.

Doordat de mergel in groote hoeveelheden wordt gebruikt, geschiedt de winning door het doormiddel van springstoffen afschieten der steenmassa. De mergel en de andere grondstoffen hebben ieder hun eigen silo’s en worden doormiddel van verdeeltoestellen samengevoegd en onder toevoeging van water innig gemengd. De zoo ontstane pap wordt in reservoirs gepompt en gemalen tot de zgn. fijnpap. Deze wordt geperst naar de cementovens, waarin zich het eigenlijke proces afspeelt. Dit zijn ovens van 70 m lengte en 2.70 tot

Sluiten