Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

is en dat voor ons doel uitstekend geschikt is. De werkwijze komt vrijwel geheel overeen met die van de duurdere Bézarden Busch-kompassen, zoodat je met het gebruik daarvan geen moeite zult hebben, wanneer je eenmaal met het bedoelde Busch-kompas hebt leeren omgaan.

Afb. 1 laat zien hoe het eruit ziet. Het onderscheidt zich van een zakkompas allereerst door de deksel a, die van binnen spiegelend is. Belangrijk is ook de draaibare roos d, die ver-

Afb. 2. Het Bézard-kompas

deeld is in 64 streken. Een vizierinrichting wordt gevormd door de kleine verhevenheden f, e en b. Langs het kompas is een rechte kant met milliméterindeeling „h” aangebracht. Het sluiten van de deksel zet de magneetnaald automatisch vast.

Afb. 2 toont een Bézardkompas, a is een scharnierende metalen spiegel. De spleten e en b in de deksel vormen de vizierinrichting. De instelling van de draaibare kompasroos d kan bij de wijzer c worden afgelezen. Onder langs de deksel is (onzichtbaar op de afbeelding, aanvangend nabij f) een millimeterindeeling aangebracht. Door het sluiten van de deksel wordt de magneetnaald vanzelf vastgezet.

Sluiten