Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en vol ontzetting wachtten ze de doodsteek af. De man bleef echter tussen hen in staan en zei bedaard:

„Ik zal jullie de prop uit je mond halen; als je een kik geeft, steek ik je deze dolk in je hart, maar als je stil blijft, zal ik jullie niks doen!"

Hé, dat was een opluchting! Wat er dan ook gebeuren zou, ze leefden nog en zouden niet als een beest afgeslacht worden!

Roland begon van zenuwachtigheid te huilen en had de grootste moeite, om te blijven zwijgen, vooral toen hij zag, dat de andere mannen wegtrokken en alleen hun bewaker bij hen achterbleef. Twee vastgebonden, ongewapende jongens tegen een gewapende man was nog wel geen partij, maar nu scheen redding toch niet zo onmogelijk meer.

Max' gezicht vertoonde geen spoor van aandoening, maar in zijn hart was de hel losgebroken, een hel van spijt en woede. Hij had nu begrepen, wat de bedoeling der Javanen was! Ze wilden hem als gijzelaar in hun macht hebben; wanneer hun aanval op Nickerie zou mislukken, konden ze van den Commissaris de belofte eisen, dat geen enkele Javaan zou gestraft worden, anders zou hij, de zoon van een Gouvernements-ambtenaar, gemarteld en gedood worden. Wat moest zijn vader dan doen? Zou hij den Commissaris aanraden niets te beloven en de opstandelingen te straffen, dan sprak hij daarmee het doodvonnis uit over zijn zoon. Zou hij, om zijn kind te sparen, aandringen op inwilliging der Javaanse eisen, dan zouden de Creolen, en misschien ook zelfs de Commissaris, hem van verraad, van heulen met zijn rasgenoten beschuldigen; in ieder geval zou hij zijn ambt verliezen.

En dat alles, omdat hij, Max, ongehoorzaam was geweest en niet thuis was gebleven. Waarschijnlijk hadden de Javanen daarop gerekend en hem gevolgd, toen hij naar het erf van A Tsoi was gegaan; toen een paar anderen gewaarschuwd en hij was in de val gelopen. De andere mannen waren nu weg, om te zeggen, dat de aanval kon beginnen, omdat ze in ieder geval een gijzelaar hadden. Nu begreep hij ook hun verlegenheid met Roland; die was eigenlijk niet in het plan opgenomen, maar hadden ze toch moeilijk kunnen vrijlaten; die zou alles verraden hebben.

Waarom was hij ook ongehoorzaam geweest? Was hij nou maar naar huis gegaan! Zijn vader zou toch al moeilijkheden genoeg

Sluiten