Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Is ie niet dood?" vroeg een der mannen.

Natiman legde z'n hand op Freddy's lijf en voelde het ademhalen.

„Welnee, flauw gevallen van de pijn en misschien ook van de schrik!"

„Maar," merkte er een aarzelend op, „die schreeuw klonk toch helemaal niet als van een kleine Indiaan!"

Natiman moest bij zich zelf de waarheid van de opmerking erkennen, maar in zijn domme verwaandheid kon hij nooit verdragen, dat een ander iets beter wist of deed dan hij; hij, met zijn stadse ontwikkeling, moest altijd de vogel afschieten!

„Dat weet ik ook wel, maar pijn en angst kunnen iemand helemaal veranderen; dat wist jij natuurlijk weer niet!"

Toch zat hij er mee in; zou er werkelijk maar één geweest zijn? Zou dat Indiaantje werkelijk bewusteloos zijn, of zich zo maar houden, om een pak rammel te ontlopen?

Hij besloot het te onderzoeken. Met een geruststellend gebaar tot de omringende mannen nam hij zijn dolk en zei hardop in NegerEngels *):

„Ik ga hem doden!" Dan stapte hij op Freddy toe en zette hem de punt van zijn dolk op de borst. De jongen verroerde zich niet, knipperde zelfs niet met de oogleden.

Nu was Natiman overtuigd, dat het menens was; hij richtte zich weer op en kommandeerde: „Terug naar binnen!"

Teen een paar mannen, die medelijden hadden met het „arme" Indiaantje, vroegen, wat ze daarmee moesten doen, antwoordde Natiman: „Laten liggen! Als de bijeenkomst afgelopen is, kan iemand hem opnemen en voor het eerste Creolen-huis neerleggen: daar moeten ze dan maar voor hem zorgen! Wij hebben wat anders te doen!"

Langzamerhand trokken allen weer naar binnen. Eén bleef wat achter, en toen allen de hoek om waren, keerde hij tot Freddy terug. Misschien had hij zelf een jongen van die leeftijd en stelde zich zijn eigen kind in die toestand voor. Hij bukte zich over Freddy, streek hem zacht over de sluike haren en mompelde: „arme jongen". Hij onderzocht de schram van het been, ging een bacoven-blad plukken en maakte er repen van; in een oude regenbak vond hij water, om zijn hoofddoek nat te maken, waarmee hij de diepe, lange schram

') Neger-Engels: de algemene voertaal voor alle rassen in Suriname.

Sluiten