Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ze vormen nu buiten de hut een halve kring met hun gezicht naar de rivier toe. 't Is een heerlijke avond, om te vertellen. Geen muskieten, geen mompieren *), en omdat ze geen licht nodig hebben, ook geen andere insecten, die op licht afkomen. Boven de bomen achter hen komt de maan op en geeft aan het spiegelgladde, brede water vóór hen en de bossen aan de overkant, een toverachtig aanzien. De brulapen zijn nu heel ver, nauwelijks hoorbaar; het getrommel der kikvorsen vormt een pianissimo-concert met het tere tjierpen van krekels en het verre klagen der woka; af en toe een plons in het water van zware opspringende vissen en 'n heel enkele maal de echo van 'n geweerschot in de verte. Dat brengt hen weer na enkele minuten stilte aan 't praten.

„Zou dat een stroper zijn?" vraagt Max.

„Natuurlijk niet", meent Roland, „die zullen zo gek niet zijn, om zich te verraden."

Sloote lacht. „Ze zouden niets verraden met zo'n geweerschot; vooreerst kun je door de echo, die van oever tot oever terugkaatst, toch niet uitmaken, waar de schutter ergens zit, niet eens, of hij zich aan de Hollandse of Engelse oever bevindt. En wat dan nog? Wat zouden we kunnen doen? Over 'n paar uur zal hij heus niet meer op dezelfde plek zijn. En dan nog? Dan vindt jeeenman,dieeenpakira2) of buffel of tijger of harpie of wat ook geschoten heeft; en dat is nergens verboden; een vergunning voor vuurwapenen hebben ze allicht, en anders is dat nog niet het echte stropen."

Uit vrees, dat een van hen hun geheim zal verraden, vraagt Max: „Wordt er ook niet veel balata gestroopt?"

, „Veel meer dan voor de rechtvaardigheid goed is", antwoordt de beambte, „maar wat doe je er aan? Sommige stropers zijn gewone arbeiders, die zich verhuurd hebben aan den man of de Maatschappij, die de concessie heeft; zo lang ze op het hun toegewezen terrein bleeden, doe je er niets tegen; dat is in orde. Voor hen bestaat het stropen hierin, dat ze niet alles, wat ze getapt hebben, aan den concessionaris afleveren, maar een gedeelte verkopen aan opkopers, die het dan in Demarary stiekum van de hand doen.

') Mompieren: heel kleine vliegjes, die om hun aantal en branderige beten vaak nog lastiger zijn dan muskieten.

') Pakira: bosvarken.

Sluiten