Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

hem goed kan zien en vertelt dan in 't kort, waarom hij hier gekomen is met 'n paar jongens uit Nickerie. Nog vóór hij goed en wel uitverteld is, knikt zijn oom ten teken, dat alles goed is, wijst op de andere hutten en zegt, dat de jongens gerust daarin kunnen blijven; hij wil slapen, want hij is moe en binnen een paar dagen gaat hij weer op reis. Hij legt zich weer in zijn hangmat, maar Cornelis komt nu wat dichterbij; vóór vader inslaapt, wil hij weten, wat vader van plan is. De anderen maken hun hangmatten los en taaien ze opnieuw in de andere hut. Max en Ro willen er meteen inkruipen, maar Cornelis roept hen. „Kom horen er is nieuws en daar moeten we over praten; we zullen naar beneden gaan."

Een beetje onwillig volgen ze hem; ook Freddy, die ondertussen de trommels overgebracht heeft, voegt zich bij hen, nieuwsgierig, wat er nu weer komen gaat. Als ze in een kringetje zitten, begint Cornelis: N

„We gaan weer terug naar ons vroegere kamp, in de Wayombo."

„Waar Freddy vandaan komt?" roept Max opeens. „Freddy, vraag, of je meemag!"

„Vader heeft al gezegd, dat Freddy gerust mee mag en bij ons blijven, als hij wil; maar hij moet het zelf weten."

Ze kijken alle drie naar het Indiaantje, dat onbeweeglijk voor zich uit blijft staren. Daar snapt Roland niks van; hij stoot hem aan „Toe, Freddy, zeg wat, lach, schreeuw, spring op; je mag weer naar Wayombo!"

Freddy's gezicht vertoont eerder bezorgdheid dan blijdschap. „Wanneer gaan jullie?" vraagt hij enkel.

„Vader en ik gaan overmorgen al; wij gaan door het bos. Moeder en de kleintjes gaan over vier weken eerst met de barkas naar Nickerie en vandaar weer met de barkas de Nickerie op tot de politie-post aan de Maratakka. Daar komen vader en ik ze dan met de korjaal ophalen. Vader heeft met houtkappen op Tropica wat geld verdiend, om de barkas te betalen; m'n twee zusjes zijn te klein, om door het bos te lopen en te groot, om gedragen te worden. Nou begrijp ik, waarom vader is gaan houtkappen!"

Max en Ro zijn nu klaar wakker en verwerken het nieuws ieder op hun manier.

„Hoe lang moet je door het bos lopen, om van hier naar Wayombo te komen?" vraagt Roland; „ik wist niet eens, dat dat ging."

Sluiten