Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

meteen de aandacht van hem af, door naar den voorman te gaan en lachend te zeggen: „Hij is natuurlijk van U; 'k ben blij, dat we wat voor U gevonden hebben!"

De man neemt de pepiet aan en meteen komen de anderen er omheen staan en zijn blij met de mooie vondst. Dat is een buitenkansje! Ze wegen het stuk goud op de hand en schatten zijn gewicht.

Nog zijn ze daarmee bezig, als een geweerschot hen doet opschrikken. Wat is dat?

Cornelis is de eerste, die het raadsel oplost: „Vader! Hij is het bos ingegaan, om wat te schieten!"

Nu pas missen ze den stillen Indiaan; bij al de herrie van het goudzoeken — en vinden! — heeft niemand gemerkt, dat hij weggetrokken is.

„Mooi!" zeggen de mannen, „dat geeft misschien nog een extra boutje ook!"

De voorman laat nu het werk voorgoed staken en de boel opruimen. Morgen is het Zondag; dan wordt er half gerust en half gewerkt: naaien van gescheurde kleren, herstellen van het kamp, slijpen der gereedschappen, enz.

Een kwartier later komt Prince uit het bos en wordt door mannen en jongens met geschreeuw ontvangen. In een handig van palisadepalm gevlochten mand, draagt hij op de rug een zwaar beest. Dat belooft een feestmaal te worden! Als de mand losgemaakt is, blijkt het een volwassen pingo *) te zijn. Een nieuw gejuich gaat op; alleen de jager zelf blijft er kalm bij, al begrijpt hij wel, hoe welkom zijn buit is.

Roland is nog niet helemaal op streek, totdat de voorman alles in het reine brengt, door eenvoudig aan Prince te vertellen: „De jongens hebben ons ook goed geholpen! Ze hebben een grote goud-pepiet voor ons gevonden. Zulk bezoek willen we meer hebben!

Mannen en jongens begrijpen, dat hiermee de zaak afgedaan is, 't Wordt een gezellige avond. De gouddelvers van hun kant tracteren op rijst, wat voor Max en Ro een buitenkansje is, na zoveel dagen geen rijst geproefd te hebben! Ze hebben ook een gramofoon bij zich en draaien ter ere van hun gasten alle platen driemaal af. Als de jongens horen, dat deze kreek in de boven-Nickerie uitmondt en

') Pingo: soort bosvarken.

Sluiten