Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en doe wat die onnozele je leerde .... ga en bid ....!"

„Vader?"

„Nee, geen woord meer.... ga!"

Weer 'n nederlaag tegenover die meid! Was dat nu Zo erg, die vraag? Rietie moet nog eens zeggen, dat vader overal om lacht!

Op haar kamer gekomen, valt ze neer op een stoel voor het raam.

Weer een nederlaag! Weer tegenover Vodden-Bet! O, ze haat dat kind ... en vader? .... Wat was hij kwaad .... Natuurlijk kiest hij partij voor die Voddenprinses, en waarom? .... omdat ze bidt....!"

Lucie schrikt van die gedachte, die haar zo plotseling invalt en waarvan ze de waarheid op 't zelfde ogenblik zo overduidelijk voelt.... Omdat ze bidt. ♦ . Tegen haar zei vader het ook.... Ga en bid . . ..! Bidden? .... Nu? .... Wat zou ze moeten bidden? O, ze voelt duidelijk, al dat lelijke in haar karakter, maar ze kan niet anders .... en ze wil niet anders .... Nee, bidden kan ze niet! Nu niet!

Beneden staat haar vader nog in dezelfde houding, als toen Lucie de kamer verliet. Hoe smart het hem, die vraag, die wrede vraag en dan zoveel van die kleine voorvallen .... die woorden bij het ij sf eest. „Dan zal ze verliezen, ook al moest ik me dood rijden , die woorden, wat hebben ze lang nageklonken in zijn oren en die houding, wat heeft ze gesmart. Zelfs s nachts, als hij plotseling wakker werd, dan zag hij zijn meisje weer staan, de handen gebald tot vuisten! Arm kind ....

Mijnheer Van Waerden legt zijn hand tegen zijn kloppend voorhoofd, dan zakt die hand en bedekt zijn ogen en een innig gebed stijgt omhoog tot Hem, die alleen machtig is, dat trotse hart te breken.

Betje Brands is naar huis gefietst. Ze voelt zich zo luchtie. zo blij! Wat zijn alle mensen toch goed voor

Sluiten