is toegevoegd aan uw favorieten.

Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Toevoegsels en verbeteringen,

Blz. 75—84, gemeente FERWERDERADEEL, aan te vullen met het volgende:

Blya.

Op blz. 75: e. De ned. herv. kerk is verhoogd in kleine steen. Geprofileerde waterlijst. De toren heeft beneden zware geheel vlak opgaande muren (behoudens twee rondboogvenstertjes in den westwand); gekoppelde galmgaten in het latere bovengedeelte.

g. Aan den weg naar Ferwerd twee greidboerderxjen (XVIII).

Ferwerd.

Op blz. 76: e. De ned. herv. kerk heeft in den noordwand geen vensters, slechts een (dichtgemetselden) ingang (XVI) met segmentboog van profielsteen. De steunbeeren tegen het schip zijn in kleine steen opgebouwd. Vermoedelijk is het oorspronkelijk zes traveeën diepe schip later oostwaarts vergroot. De toren heeft tegen de tweede geleding versterkende dammen gekregen; in den zuidwand een zonnewijzer, waaronder een wapensteen (1704); inwendig diepe spitsboognissen in de wanden der eerste verdieping. In den toren twee grafzerken (1774 en I78jI> doch waarschijnlijk ouder) met medaillonkoppen in de hoeken.

Hallum.

Op blz. 78: e. De ned. herv. kerk heeft slechts tufsteen aan den noordgevel van den noordarm (groote blokken), die echter verhoogd is in groot formaat baksteen en \ er-