is toegevoegd aan uw favorieten.

Nederlandsche gids op de Parijsche tentoonstelling in 1900

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en in werking. Ook Nederland, en wel de fabriek van Gebrs. Stork en Cie. te Hengelo, in verbinding met de Maatschappij „Electrotechnische industrie* te Slikkeveer, heeft een der groepen Electrogènes op zich genomen en levert, in mededinging met de andere landen, electrisch licht en electrische beweegkracht.

Een niet-deskundige kan bij deze groote werktuigen, die draaien en snorren en stampen, alleen verbaasd zijn over hun omvang. Hij zal zien, dat de Fransche afdeeling, bij het binnen komen aan onze linkerhand, groote werktuigen en groote kranen heeft, en hij zal datzelfde in de afdeeling ter rechterzijde, die der vreemde secties, niet minder vinden. Hij zal zien, dat vooral de Duitsche toestellen zeer imponeeren, maar verder zal de niet-deskundige in zijn oordeel niet kunnen gaan, en zoo hij het belangrijkst deel der wereldtentoonstelling goed wil genieten, moet hij trachten een deskundigen vriend mede te nemen, die hem ter plaatse de noodige uitleggingen geeft, welke in dezen gids veel te veel ruimte en te veel techniek zouden vorderen.

De voormalige Machinegalerij, welke wij bereiken na de electrische afdeeling te zijn doorgegaan, is van de tentoonstelling van 1889 afkomstig, en wekte toen elks bewondering door het groot-

sche dezer overkapping van glas op ijzeren bogen, elk

De Monumentale Schoorsteen.