is toegevoegd aan uw favorieten.

Eduard Douwes Dekker

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gewerkt hebt. Ook voor nog hooger belangen, voor ons Christendom moet gij werkzaam zijn. Onze O. I. voor Nederland te behouden en voor Christus te veroveren, is in dezen tijd onze dringendste behoefte en onze heiligste roeping. En wordt die heerlijke uitkomst verkregen, Eduard, dan moet tk uw naam hooren onder de namen der edellieden , waaraan we dat te danken hebben."

De kiem van hoogen adel was in dezen man, in Eduard Douwes Dekker, dit lijdt geen twijfel — maar die kiem is opgeschoten en verwilderd, helaas.

Het wordt begrijpelijk, als we ons het leven indenken van den armen edelman, het wordt aandoenlijk, ja, wanneer wij hem tot Tine hooren zeggen, nadat Max gedropen is voor het een of ander examen in Padua: „Dat Edu gedropen is doet mij genoegen. Je begrijpt wel hoe ik 't meen. Het is beter voor hem dan toejuiching. Dat is de pest voor zijn karakter."

Het spijt me, dat de verhouding van Dekker tot Eduard nooit goed is geweest, en nooit goed heeft kunnen zijn: de enkele malen, dat vader „thuis was, waren onvoldoende, om elkaar te