is toegevoegd aan uw favorieten.

De neutrale lagere school en de Bijbelkennis

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

te lopen, waaruit volgens biologen geen terugkeer mogelijk was. Reeds van 's mensen voormenselijke ontwikkelingsgang moet worden getuigd, dat zijn harmonische ontwikkeling slechts kon worden verkregen, doordat hij ,,in seinem dunklen Drange sich des rechten Weges wohlbewusst" is geweest. Hij kwam op 't punt zijner menswording door intuïtief werkende gehoorzaamheid, die de toekomst niet offerde voor het heden, die het moment niet in dronkenschap uitzoog en daarmee zich de opgang blokkeerde.

Maar met de geboorte van het verstand zijn dan tevens de verbindingsdraden tussen bovenbewuste en „eeuwigheidsinstinct" verbroken. De onderzeese kabel is door een aardbeving verwoest en de intuïtieve berichten komen niet meer of niet zuiver door. Dit is het grote levensfeit, dat men uitspreekt met het woord zonde. „Het kwade, dat ik in mijn beste ogenblikken niet wil, dat doe ik; het goede dat ik in mijn beste ogenblikken wil, dat doe ik niet"; ik kan het kroegje niet voorbijkomen op de hoek van het steegje der dierlijkheid; ik ben altijd en altijd weer bereid mijn diepste menselijkheid te verraden voor het glaasje schijnvreugde, dat mijn kortzichtig verstand mij als begeerlijk voortovert.

Wij staan hier voor de vloek van onze gespletenheid. En tevens voor het tragische feit, dat wij zelf de kabel niet kunnen repareren. Hoe zelfverzeker-