is toegevoegd aan uw favorieten.

Onder de tropenzon

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

En toch was dit maar een nederige vrachtboot, na een overtocht van veertig lange dagen, met vermoeide menschen en vermoeide machines. Het heele schip scheen moede: steeds minder was de laatste week de verheid per etmaal geworden. Men haakte naar verlossing uit de al-telange-sleur, naar land, naar menschen.

Dat land daar aan stuurboord was Hollandsche bodem. Daar woei 'n zelfde vlag als morgenochtend aan den. stok op het achterschip.

— Vanavond brieven, heeren, zei Draad.

— En 'n kouwe whisky-soda bij Huberti, voegde Zoomer erbij.

— Dat zal wel laat worden, dacht Berkhof. Misschien komen we vanavond niet eens meer langs de kant.

— Dan morgenavond, zei Zoomer.

— Eerst zullen we onze ingewanden e's doorspoelen met koud bier, opperde Buurloo. „Voor de circulatie,'' niet Berkhof?

— Loopen laten, bromde Berkhof.

— Ja, 't bier in de glazen. Wij betalen samen, ouwe sobat. Alle heeren vrij drinken.

— Zeker omdat 't bij die Griek zoo goedkoop is. 'n Gulden voor 'n flesch bier. En dan is 't niet eens smakelijk. Goeie merken heeft-ie niet.

— Zeg, vervelende kankerpit, jij gaat méé an wal, en je drinkt bier van 'n gulden de flesch, en betalen mag je al niet eens meer.

— Misschien gaan we morgenavond alweer weg, zei Berkhof zoetsappig.

— O nee m'nheer de pessimist, contrarieerde Buurloo. Lossen. Dan naar de kolenpier om te bunkeren. Overmorgen op z'n vroegst voor we weggaan.

— Gelukkig maar, zei Berkhof, 't Wordt tijd dat de boel beneden e's tót rust komt. Ik heb zoo'n idee dat ik niet veel an land zal gaan in Sabang. Er zullen wel 'n paar verrassingen voor de dag komen als we open-gooien. Je hoort allerlei verdachte geluiden op 't oogenblik.

— Daar komt de aap uit de mouw, zei Buurloo. Daarom was 't bieran-wal niet lekker.

66

66