is toegevoegd aan je favorieten.

Nijverheidsonderwijswet

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

228

Het examen in de onderdeelen a, b en c gesohiedt mondeling, met vaardig uit te voeren schetsen op het schoolbord.

Programma voor de aanteekening voor vakteekenen op de akte Np.

Deze aanteekening, geplaatst op de akte Np, geeft bevoegdheid voor het geven van onderwijs in het vakteekenen voor schoenmakers aan inrichtingen, bedoeld in art. 11 der Nijverheidsonderwijswet.

De vereischten zijn : a. kennis van de meetkundige systemen van patronenmaken en zoolontwerpen; van de geschiedenis van het vak en het schoeisel; van de maten en maatskala's in verband met leder, leesten en schoeisel; van de kleurenharmonie ten opzichte van schoeisel en kleeding; ö. vaardigheid in het teekenen naar afbeeldingen ; naar voorwerpen voornamelijk aan het ambacht ontleend; naar gipsafgietsels van onderste ledematen ; van symmetrische figuren, zoowel naar voorbeeld als naar eigen ontwerp; van constructies van zolen, leesten, patronen en schoeisel naar opgegeven maten; c. vaardigheid in het ontwerpen en teekenen van leesten, patronen en onderdeelen van patronen, schachten, onderwerken en onderdeelen van onderwerken, en van zoowel historisch als hedendaagsch schoeisel.

TOELICHTING.

c. het examen bestaat in het vervaardigen van de modellen uit carton, naar opgaaf en eigen ontwerp ; het in teekening brengen met licht en schaduw of het kleuren, een en ander in verband met den stand en de samenstelling van het ontwerp of den aard van het materiaal. Het examen geschiedt mondeling en schriftelijk, met vaardig uit te voeren schetsen op het schoolbord.

Programma voor de aanteekening voor boetseeren op de akte Nix.

Deze aanteekening, geplaatst op de akte Nix, geeft bevoegdheid voor het geven van