is toegevoegd aan je favorieten.

Warenwet S. 1919, No. 581

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

— 388 —

water gedurende 12 tot 24 uur bij lage temperatuur uitgetrokken; de vloeistof wordt gefiltreerd of gecoleerd, bedeeld met 10 g. pepton, 5 g. keukenzout en 120 g. gelatine, verwarmd tot de gelatine geheel is opgelost zwak alcalisch gemaakt tegenover phenolphthaleïne, afgekoeld tot op ongeveer 50° c, bedeeld met kippeneiwit, gedurende 1 uur in het stoombad verhit en gefiltreerd. De laatste bewerking wordt, zoo noodig herhaald totdat de bouillongelatine ook na afkoeling helder is. De reactie wordt zoo noodig gecorrigeerd. De alcalische bouillongelatine wordt bedeeld met 2,0 cm3 N zoutzuur, en in hoeveelheden van 10—20 om8 op 2 achtereenvolgende dagen, telkens gedurende 10 minuten, in het stoombad gesteriliseerd. Alcalische bouillon-agar.

600 g. fijngehakt of geschaafd vetvrij rundvleesch worden met 1 liter (leiding-) water gedurende 12 tot 24 uur bij lage temperatuur uitgetrokken; de vloeistof wordt gefiltreerd of gecoleerd, bedeeld aanvankelijk met 15 g. fijngeknipt agaragar en na 2 uren met 10 g. pepton en 6 g. keukenzout, vervolgens zwak alcalisch gemaakt tegenover phenolphthaleïne, in het stoombad gedurende %—V4 uur gekookt en, met behulp van een warmwatertrechter, gefiltreerd. De reactie wordt zoo noodig gecorrigeerd. De alcalische bouillon-agar wordt bedeeld met 2,0 cm3 N zoutzuur en daarna ten minste tweemaal op achtereenvolgende dagen, telkens gedurende % uur, in het stoombad gesteriliseerd, of wel eenmaal, gedurende % uur, b. 110° o. gesteriliseerd. In bet laatste geval moet vóór het filtreeren ook tot 110° c. zijn verhit. Conradi-DrigcUski's agar. I. In 2 liter gewonen, alkalisohen bouillon met 1 % pepton en 0,5 % keukenzout 20 gram nutrose oplossen. Daarna worden 60 g. (8%) agar opgelost door in de autoclaaf 1 uur op 100° o. te verwarmen. Hierna filtreeren, weer alkalisch maken en tot 2 liter aanvullen, n. 800 cm3 lakmoesoplossing 10 minuten koken, dan, na toevoeging van 80 g. lactose, nog eens 15 minuten koken, laten bezinken en afschenken. Vervolgens worden I en II gemenerd en zwak alknliar-V, n-o^o-u*

III. 6 cmS steriele 10 % soda-oplossing en 20 cm" van een oplossing van 0,1 g. kristalviolet op 100 cm3 gesteriliseerd gedistilleerd water worden gemengd. Aan het mengsel van I en II wordt nu Hl toegevoegd, terwijl beide vloeistoffen nog warm zun. Alles wordt ten slotte verdeeld over buizen en kolfjes en wel in elk 20—30 cm3 en gesteriliseerd op 110° c. gedurende 20 minuten.