Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

181

Asperges met Kaassaus. (4 pers.).

2 bossen asperges. — 3 dL. melk. — 25 gr. bloem. — 40 gr. boter. — 20 a 30 gr. kaas (Parmezaansche-, Gruyère- of oude zoetemelksche).

Behandel de asperges geheel als de slierasperges in het eerste recept. Breek het harde ondereinde zoover af, dat de asperges geheel gegeten kunnen worden. Kook ze gaar. Schik ze in een vuurvasten schotel, die met boter is ingesmeerd. Maak een sausje van 25 gr. bloem, 30 gr. boter en 3 dL. melk (zie het recept van koolraap bladz. 174) en roer hier door ruim de helft van de geraspte kaas. Giet deze saus over de asperges in den vuurvasten schotel, strooi de rest van de kaas er overheen en giet er 10 gr. gesmolten boter over. Laat den schotel in een warmen oven vlug een heel lichtbruin korstje krijgen.

Gestoofde Prei. (4 pers.).

± l6 stuks prei. — 3 dL. melk of 23/4 dL. nat van prei en >/4 dL. azijn. — 20 gr. bloem. — 25 a=3& gr. boter. — iets peper. — zout.

Maak de prei schoon, door er de worteltjes en het buitenste vliesje af te halen. Snijd ze in stukken van ± '/j vinger lengte. Gebruik alles Avat zacht en geel is. Verwijder de harde bladeren. Wasch ze zorgvuldig een paar keer af en kook ze gaar in ruim kokend water met 10 gr. zout op 1 L. water gedurende ± '/a nur. Laat de prei uitlekken op een vergiet en bewaar het nat desverkiezend voor het sausje. Roer boter en bloem in een Pannetje dooreen tot een gladde massa, voeg langzamerhand, steeds roerende, het vocht toe, laat het sausje even doorkoken en stoof hierin de prei nog ± 20 minuten. Voeg nog wat peper en zout toe naar smaak.

Sluiten