is toegevoegd aan uw favorieten.

Volledige aardrijkskundige leergang voor de volksschool

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

93

de drie Oceanen: de Atlantische Oceaan, de Groote Oceaan (die haast de halve wereld inneemt), de Indische Oceaan;

de twee poolzeeën: de Noordelijke IJszee en de Zuidelijke IJszee (de gestippelde cirkels er omheen heeten: de Noordpoolcirkel en de Zaidpoolcirkel);

De Noordpool, de" Zuidpool,-de Evenaar.

De Zuidpunt van Afrika heet Kaap de Goede Hoop; de Zuidpunt van Zuid-Amerika heet Kaap Hoorn (daar dichtbij is de Straat van Magelhaens); de Zuidpunt van Australië ligt op 'teilahd Tasmania, en heet de Zuidkaap.

De drie oceanen loopen in 't Zuiden in elkaar. Men rekent nu, dat de lijn van Kaap de Goede Hoop tot aan den Zuidpoolcirkel de grens is tusschen den Atlantischen Oceaan en den Indischen Oceaan. De lijnen van Kaap Hoorn en de Zuidkaap naar 't Zuiden zijn ook dergelijke grenslijnen.

Vragen en Opgaven.

Welke werelddeelen liggen rond den Atlantischen Oceaan; rond den Grooten Oceaan; rond den Indischen Oceaan; rond de beide poolzeeën? Welke oceanen bespoelen: Europa, Afrika, Noord-Amejika, Zuid-Amerika, Australië, Azië? Rond welke kaap moeten we varen, om van den Atlantische nOceaan in den Indischen Oceaan te komen? En om van den Atlantischen Oceaan in den Grooten Oceaan te komen? En om van den Indischen Oceaan in den Grooten Oceaan te komen? Over welke werelddeelen en oceanen loopt de Evenaar? En de beide poolcirkels?