Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VOORWOORD

De hier verzamelde opstellen liggen verspreid in de Jaargangen van „Taal en Letteren."

Er is voor deze uitgaaf niet zo heel veel in veranderd. Doch, om ze als een geheel te geven, eisen ze een korte toelichting als een hen gezamenlik omsluitende band.

Alle zes romans zijn Middelnederlandse romans. Voor het overgrote deel zijn de Middeleeuwse romans ridderromans. Ze spiegelen geheel de geest van de ridderwereld af. Die geest wordt gekenmerkt door een onophoudelik kampen, en een onverbiddelik doorzetten naar een vaag-verwijderd doel. Allerlei moeielikheden worden die eindeloos vechtende, en soms op een dwaalspoor geraakte ridders voor de voeten geworpen. Maar, al duurt het ook jaren, het doel wordt bereikt. \

Tot die soort romans behoren, zonder uitzondering, de Artur-romans. De Artur-ridders trekken uit voor een doel. Dat doel is een zwaard, een kroon, een jachthoorn, of wel een legendaries voorwerp, zoals een geheimzinnig schaakbord, of — als uitvloeisel van een verchristelikte legende, — de Avondmaalschotel. Vandaar de naam Graalromans.

Van zulke Britse romans bevinden er zich in deze bundel vier : de Torec, de Moriaan, de Ferguut en de Walewein. Ook in hun verwantschap herkent men hun legendariese oorsprong.

In de Britse romans is het „doel" nooit psychologies gemotiveerd.

Dit is tevens het geval met zeer vele vasteland-romans,

Sluiten