is toegevoegd aan uw favorieten.

De muzikale reis

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Das Lied von der Erde," Mahler's gaafste en beheerschte werk, het ontbloeide niet. Als een groot treurgezang, te groot, te naakt, te onmiddellijk, overstemde het laatste werk, de 9de symphonie, de vorige indrukken. De menschen gingen gedrukt naar huis. Zij, die niet verstonden, moesten toch zwijgen onder een onverklaarbare macht, die zwijgen gebood.

O, Mahler-feest 1

Maar de auto's razen weer aan, toeteren hel. De voorname bezoekers stappen in, kostbare toiletten schitteren voor het laatst op onder het licht van een lantaarn. De restaurants stroomen vol. Men vergeet. „Panta rei," zong Mahler's vroegste klaagzang al.

Het feest is beëindigd. De journalist neemt afscheid in zijn krant van de „Europeesche gebeurtenis." Men bericht dat Mengelberg naar een sanatorium vertrekt.

(Mei 1920)

JUBILEEFEND

Thans is het tijd om in de snaren te grijpen. En ook wij heffen de ode aan. Een terugblik. En een eerbiedige bekentenis.

Vooral een eerlijke bekentenis : dat de grootheid van Mengelberg er nimmer onder heeft kunnen lijden, dat men hem persoonlijk vele fouten heeft moeten nawijzen. Dat zij wel in details, maar niet in haar karakter getroffen kon worden. Dat men Mengelberg veel kan nadragen, dat zijn muziekpolitiek verkeerd gericht was, dat hij „eigenaardig" kon zijn (volgens de pro domo-speech van den Heer