Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de lijst kon meteen de prullemand in, zoo mooi zag ie er uit. De meester heeft 't machinetje eerst moeten repareeren, en toen moest ik er 'n nieuwe lijst op zien te tikken, die er wat fatsoenlijker uitzag. U moet maar niet lachen als u me straks bezig hoort 1 Weet u hoe ze 't noemen als ik er mee aan de gang ben?"

„De boemeltrein?" vraagt Charlotte geamuseerd.

„Nog erger: de vallende drup! Daar werden in de middeleeuwen de misdadigers langzaam mee doodgemarteld, weet u wel?"

Charlotte lacht. Hoe hulpeloos doet die zware, vierkante zeeman zich voor, die 'n schip behouden over oceanen brengt, maar zoo'n tiranniseerend schrijfmachinetje niet baas kan! „Tja..." aarzelt ze en ziet de kapitein aan.

Deze kijkt bij voorbaat al dankbaar en hoopvol.

„Die lijsten zijn zeker verschrikkelijk gecompliceerd?"

„O nee, zoo eenvoudig als maar wat!" verzekert de kapitein in de wolken. „Gewoon wat er geladen en waar de boel verstouwd is, waar 't heen moet, gewicht, waarde, enzoovoorts, bijzonderheden en de rest, maar heusch niets ingewikkelds... tenminste \ oor iemand, die tikken kan."

„Nou... ik wil u graag helpen. Tenminste wanneer u..." Ze is met het ontbijt klaar, vouwt haar servet op, de oogen ondanks zichzelf neergeslagen.

De kapitein is al overeind gesprongen om z'n lijsten en z'n machinetje te halen. „Juffrouw, u doet er 'n goed werk aan!" verzekert hij opgewonden terwijl hij er de hut mee komt uitzetten. „Ik dacht al dadelijk, dat u tikken kon!"

„Maar wat is 'tvoor 'nmerk??"

,x'n Underwood-reismachine!"

„Zelfde toetsenbord als de Remington, niet waar?" vraagt Charlotte, op dit punt reeds gerustgesteld.

„Ja, wat u daar vraagt, juffrouw...!"

„Nee, maar nu weet ik 't wel." Charlotte staat op om het machinetje te bezien, dat de kapitein nu, na gescheld te hebben, behoedzaam uit de zwarte cassette licht.

„Neem maar af, hofmeester!" Hij ziet niet eens, dat 't Gerrit maar is in z'n bleekrood gestreept baadje, die nu haastig de ontbijttafel afneemt en het bruine kleed onthult, pat er onder het.

Sluiten