is toegevoegd aan uw favorieten.

Dynamisme en logies denken bij natuurvolken

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Elshout is veel vruchten eten een gewoon voorschrift voor laxering. Halfvergaan vlees nemen de Kenja's ook als laxeermiddel !). Schrijver noemt verder tal van geneesmiddelen zonder erbij te vermelden, of ze doelmatig zijn.

De Bahau zijn volgens Nieuwenhuis evengoed als Europese artsen in staat, parasitaire huidziekten te genezen. Verboden zijn: baden, zweten en krabben en tevens een groot aantal spijzen. De eerste drie verboden noemt de schrijver rationeel, daar de geneesmiddelen op de huid gesmeerd worden 2). Uit een inheemse boom wordt een zwarte, naar teer riekende olie bereid. Als ze staat, wordt het een dikvloeibare massa, die de huid verbrandt. Daarom wordt ze vóór het gebruik met suikerrietsap gemengd. Een individu, dat van kop tot teen met lusung bedekt was, werd er in 14 a 20 dagen mee genezen.

De Kajan's gebruiken ook petroleum, waarmee huidziekten binnen 8 dagen genezen werden. Priesters passen bij lijf- en rugpijn massage toe en ook aderlating. Ze brengen het ver in die kunst. De Bahau maken dampbaden, waarboven ze de in dekens gewikkelde zieke zetten 3).

Mag men de zendelingen, die bijdragen leverden voor Neuhauss' 3de deel van zijn „Deutsch-Neu-Guinea" geloven, rdan hebben de Papoea's wel weinig geneesmiddelen. Pijn zocht men te verminderen door stijf binden met een snoer of een stuk stof, b.v. bij hoofdpijn, steken in de borst e.a. Ook bloedzuigers worden aangelegd. Bij hevige steken in de longen met ademnood gebruikt de Kai met voorliefde een soort brandnetel, waarmee borst en schouders geslagen worden. Keysser nam waar, hoe dit verlichting gaf. Evenals de Australiërs passen de Kai bij harde koorts koude baden toe, met even slechte gevolgen.

Het dampbad van de Kai erkent Keysser als doelmatig. Behalve dit dampbad, dat veel op dat der Australiërs lijkt, hebben de Kai nog andere middelen om damp te maken, zo wordt bijv. loof van een boomvaren in bepaalde bladen gehuld op 't vuur gelegd. Na enige tijd wordt dit omhulsel een weinig opengemaakt en de uitstromende damp wordt opgesnoven. Keysser vermeldt verder nog medicijnen uit gekookte kreeft en lianensap tegen verstopping. Ook wordt het lijf gekneed. Veel gebruikt wordt de sterksmakende wortel van het zamang-gras en wel tegen katarrh en slijm, verder om flauwgevallenen bij te brengen en tenslotte als abortief middel. De Kai gebruiken

*) ibid., blz. 82. a) Blz. 160. *) Blz. 162.