is toegevoegd aan uw favorieten.

Metselen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zwaarder werden dan boven het geval is. Een opening met grote overspanning eiste een zwaardere boog, dan een met een kleinere

overspanning. ,

Nu ijzer en gew. beton zelfs hier en daar hoofdzaak is geworden en het metselwerk in die gevallen meer dient beschouwd als vullingsmateriaal van — gelukkig nog — veel grotere schoonheid dan ijzer en beton, is het begrijpelijk, dat ook de begrippen over de functie van de baksteen zich zijn gaan wijzigen.

Wanneer zich dus thans in de gevel van een gebouw een kozijn bevindt van een breedte van 8 meter, dat is af gedekt met een rollaag van V/2 steen hoog, dan dient dit, gezien de tegenwoordige mogelijkheid van ijzer en beton niet meer als fout beschouwd te worden.

Er staan ons thans allerlei middelen ter beschikking, waarvan ook ieder het bestaan kent en het is daarom vanzelfsprekend, dat ook deze middelen worden aangewend.

Waarom dan een rollaag, zal men zich afvragen, men kan dan evengoed volstaan met een aantal platte lagen. ^ .

In sommige gevallen zal dat ook wel zo zijn, ofschoon de mogelijkheid van breuk, door trilling veroorzaakt, groter is bij platte lagen dan bij een rollaag, zodat voornamelijk bij grote