is toegevoegd aan uw favorieten.

Onbewoonbare wereld

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Palace, toen opeens iemand met 'n bekend gezicht en beide armen omhooggestoken nerveus-schokschouderend op hem afkwam. En opeens wist hij dat dit niemand anders dan Lucas kon zijn, die heel vroeger in Limburg vaak bij hen aan huis was gekomen. Er werd nog wel 's over hem gesproken als over 'n geniale gek. En laatstelijk had Emile immers meegedeeld dat hij om Loven naar Parijs was gegaan.

Wel dat was 't toppunt, meende de schilder, die hier vrij eenzaam leefde en verheugd was 'n compatriot te zien. Maar wat deed Ludo hier op dit vervallen Montmartre. Kom mee naar ons Montparnasse. Lucas droeg 'n pilopak en 'n stoppelbaard en rook naar de alcohol, hij wilde met de métro maar Ludo riep 'n taxi. Lucas schudde 't hoofd, wel ja, men nam altoos taxi's als men pas in Parijs was.

Ze gingen goedkoopjes eten in Procope, het vervallen restaurant der revolutie. Lucas wees zijn genoot de marmeren tafels waaraan Rousseau en Voltaire zouden hebben gegeten. 't Eten was licht, goed bereid, maar schaarsch. Zoodat Lucas in slecht Fransch met ontstoken tanden tot de serveuse zei, dat hij nu begreep waarom die oude Voltaire altijd zoo mager was geweest. Maar interessant was 't hier, er kwamen arbeiders met petten op, saam met hun koketgekleede vrouwtjes, klerken wier lange snorren in hun bier en wier kranten half in de soep van hun buurman hingen, nee, 't was hier heel geschikt. Ludo sprak maar over Baudelaire, wiens graf hij wilde bezoeken. Dat kwam goed uit, want 't was vlak bij Lucas' atelier. Maar eerst liepen ze naar de Döme, de schilder wees hem die en die, altegaar beroemdheden, waarvan Ludo de namen niet kon onthouden. Er was b.v. 'n fenomenale schrijver. Toen Ludo naar 'n titel van zijn boeken vroeg, wist Lucas 't niet en lachend gaf hij te kennen, dat men alleen zijn naam hier kende, want hij schreef Tsjechisch of Hongaarsch. Kijk, dat oude vieze in mekaar gezakte wijf. Dat zou je niet zeggen dat dat de beroemde schilderes Evelyn Macpherson was. Nee, dat zou Ludo zeker niet zeggen, want hij had van de beroemde