is toegevoegd aan uw favorieten.

Amok...

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

wordt, gekrist — of door een schot uit een revolver of geweer ter aarde stort. Een amokmaker, is iemand, die alle schepen achter zich verbrand heeft, dat althans denkt, die beschaamd is en tot het uiterste teleurgesteld — om verloren geld, of versmade liefde of gebroken geluk. Die in een donkere spleet is neergesmakt van een bergtop van geluk. Amok dat is het einde van alles — een revolutie, die alle ordening in denken, doen en gevoelen omwerpt — maar aan eigen revolte ten onder gaat. — En in het diepste van haar wezen, onderbewust, niets anders wil —"

Ik kijk Lastman verwonderd aan — gewoonlijk munt hij niet uit door het gebruiken van bloemrijke taal. ,,Dat alles las ik eens," zegt hij ter verklaring en er is in die simpele woorden iets van een verontschuldiging.

Als wij weer op „Tanahrawang" zijn, besluiten wij krachtige maatregelen te nemen om Wim van de onderneming weg te krijgen. Dat is in aller belang. Met een kloppend hart gaan wij naar Wims woning. En, zooals wij verwachten, worden wij niet vriendelijk ontvangen. Of eigenlijk: in het geheel niet. Wij vragen den djongos mijnheer te waarschuwen, dat wij hem willen spreken. Maar het antwoord is, dat de toean niemand zien wil.

Wij laten ons niet afschepen — dringen door tot de binnengalerij, maar vinden Wim niet. De deur van de slaapkamer is gesloten. Als wij probeeren die te openen klinkt Wims stem: ,,wie hier binnenkomt gaat er aan." Ik moet eerlijk bekennen, dat ik schrik, maar Lastman schijnt onaan-