is toegevoegd aan je favorieten.

Avontuur bij honk

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

mij het meeste boeit. Daar zit ten minste beweging en kracht in.”

Jaap vond het jammer, dat Peters in Den Haag woonde. Dit was nu net de geschikte man om hem de weg te wijzen in zijn loopbaan. Sympathiek, bescheiden en toch voorzien van een helder verstand, idealen, gepaard aan een ernstige werkelijkheidszin.

Peters vertelde hem een en ander uit zijn loopbaan en ongemerkt vloog de middag om.

„Het wordt tijd, weer eens naar binnen te gaan,” zei de redacteur, terwijl hij zijn sigaret op de grond wierp en haar uittrapte. Jaap volgde zijn voorbeeld.

Een ogenblik later stond hij tussen twee rotatie-persen in. De ene was een reus, waarin de papierrollen al gereed stonden. De andere was een kleinere machine en blijkbaar niet in bedrijf.

„Dat is onze oude pers,” zei Peters, „die gebruikten we nog toen ik hier in dienst kwam. Maar de krant is gegroeid. Nu dient ze alleen nog als reserve en om er onze bijlagen als Zondagsblad en zo op af te drukken.”

Hij wees naar de cylinders.

„Elke cylinder heeft twee pagina’s. Tegen elke cylinder ligt een inktrol. De machine is vreselijk ingewikkeld, maar eigenlijk toch ook heel eenvoudig. Aan de ene kant gaat het papier in de machine, aan de andere kant komt de krant gedrukt, opengesneden