is toegevoegd aan je favorieten.

Nienke van Hichtum vertelt weer

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

CATHAL O’CKOEACHAN EN DE GROTE REUS.

Een oude Schotse sage.

(Voor de groteren.)

Lang, lang geleden leefden Cathal O’Croeachan en de Herder van den Stud.

Ze ontmoetten elkaar en begonnen samen te spelen. De afspraak was, dat het spel drie dagen zou duren en dat Cathal, als hij ’t won, het beste paard uit den Stud zou kragen. Won echter de Herder het spel, dan zou Cathal hem zijn vrouw afstaan, zoals dat in die oude tijden soms gebeurde.

Ze speelden den eersten dag en toen de avond aanbrak, was Cathal O’Croeachan de winnaar. Den volgenden dag won de Herder van den Stud het. Den derden dag duurde ’t lang, héél, héél lang voordat het spel beslist was. Maar eindelijk won Cathal het toch van den Herder en deze zei nu tegen Cathal: „Kom morgen ochtend op die en die plek, dan zal ik al mijn paarden aan je voorbij laten lopen, en je mag er zelf het beste uitkiezen.”

Voordat Cathal dien morgen naar de afgesproken plek ging, zei zijn vrouw tegen hem: „Denk er vooral om, dat je geen van de voorste paarden neemt, al zien die er ook nog zo glanzend uit. Het beste paard van de hele kudde komt achteraan. Het ziet er mager en slecht verzorgd uit, maar je zult er geen berouw van hebben als je ’t kiest.”

Op de afgesproken plaats stond de Herder al klaar met al zijn paarden en hij liet ze één voor één voorbij Cathal lopen; er waren prachtige beesten bij, maar Cathal volgde den raad van zijn vrouw en koos het magere, verwaarloosde beestje, dat achteraan kwam sukkelen.

Vrolijk reed hij op zijn nieuwe paard naar huis terug; maar zijn opgewektheid mocht niet lang duren! Thuiskomende vernam hij het treurige nieuws, dat zijn vrouw in zijn afwezigheid gestolen was door een machtigen Reus. Toen zwoer hij, dat hij zijn schoenen niet zou poetsen en zijn hozen *) niet zou laten wassen, eer hij öf zijn vrouw had terug gevonden, óf zijn eigen leven verloren in den strijd tegen den machtigen Reus, die haar had weggevoerd.

!) broek.