Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

XIII.

EEN MODERN RESIDENT.

De oude Kromosmito zat bamboetjes in fijne reepen te snijden om een vogelkooi te maken,

Als men Kromosmito vroeg hoe oud hij was, antwoordde hij : „dat hij reeds twaalf gouverneur-generaals had gekend."

Voor vele Javanen is de regeering van een gouverneur-generaal — een tijdvak van gemiddeld vijf jaren — de eenige maatstaf om hun leeftijd te berekenen; de meesten rekenen evenwel bij residenten ; zeven achtste der Javaansche bevolking kent den naam van den gouverneur-generaal niet.

Hing het baadje van den ouden man open, dan eerst zag men hoe mager hij was, mager van ouderdom. De sneeuwwitte lokken, die niet volkomen door den hoofddoek werden bedekt, waren echter nog even dik en glanzend als voor veertig jaren; aan zijn zwart, gelijk geslepen gebit ontbrak geen enkele tand. Zelfs uit zijn donkere oogen straalde bij wijlen nog jeugdig vuur.

Met de voeten onder het lichaam gekruisd, hield Kromosmito zich onledig met een vogelkooi te maken. Een kind van vijf jaren, wiens rond, lenig lichaampje nog nimmer door een kleedingstuk gekweld was en wiens eenig sieraad bestond in een ring om den enkel van het linkervoetje, zat snappend vóór hem op de bali-bali, zag den arbeid met belangstelling aan, en verbeeldde zich den oude zeer behulpzaam te zijn, door nu en dan

Sluiten