is toegevoegd aan uw favorieten.

"De groote Oost"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Sociëteit heel aangenaam zitten aan zee.

Het mooiste van Manado is het land er omheen. Zeer levendig geaccidenteerd bergland met toppen als de Klabat, de Doea Saudara (Twee Gebroeders) en de Sapoetan die de 2000 M. halen of bijna halen en waarvan de eerstgenoemde een nog rookende vulkaan is. Ongeveer in het midden van dit land, dat de Minahassa heet, een kleine 500 K.M.2 groot is (dus een zevende van Nederland), ongeveer 260.000 bewoners telt en slechts een klein deel (den uitersten Noordoosthoek) van de Residentie Manado beslaat, ligt het mooie meer van Tondano. Dat meer heet zoo naar de plaats Tondano die er aan ligt maar de plaats, of beter: de bevolking, heet oorspronkelijk naar het meer. Ton beteekent namelijk „volk" (vergelijk To elders op Celebes in de namen To-Radja en To-Ala) en Dano ébt meer (vgl. Danau = meer in Z.-Celebes en Donom op Borneo). Er zijn trouwens meer etymologische curiosa in dit land. De naam van de plaats Manado beteekent (in de vroegere spelling Manarow): „tegenover" en werd (in den Spaanschen tijd) gegeven aan den berg die als een eiland in zee ligt tegenover de plaats Wenang (gelegen op den vasten wal waar nu Manado ligt). De bewoners van dat eiland verhuisden later, wegens gebrek aan voedsel, naar Wenang dat sedertdien Manado heet. En het bergeiland heet nu nog altijd: Manado Toea, d.w.z. Oud-Manado. Opmerkelijk is ook de afleiding van den naam der landstreek Minahassa. De oorspronkelijke schrijfwijze was Min-Hasa en beteekende, gelijk o.a. zeer duidelijk blijkt uit het derde verdrag *) dat de O. I. Compagnie (in 1790) met de hoofden sloot: Landraad of Volksvergadering. De naam van deze vergadering is daarna toegepast op de landstreek.

Om nu nog even op het aspect van het land terug te komen: Het is een soort Preanger in het klein. Er zijn o.a. verscheidene watervallen, ook weer kleiner dan die van de Preanger maar

*) Zie het boek van den Landsarchivaris Godée Molsbergen, verschenen ter herdenking van het twee-eo-een-halve-eeuwfeest van het eerste verbond.