Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de tuberculose in haar eerste stadium, wanneer haar bestaan alleen door het aantoonen van bacillen in fluimen of andere afscheidingen kan worden vastgesteld, worde herkend. De gelegenheid tot onderzoek dier producten, waartoe de geneesheer met drukken werkkring de tijd en de vaardigheid ontbreekt, moet zoo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt van rijkswege.

Dan kan een behandeling worden ingesteld, die de beste kansen op genezing aanbiedt.

Waarin bestaat die behandeling?

Hoewel een geneesmiddel, dat in staat is om de in het lichaam gedrongen bacillen te vernietigen, tot heden niet bekend is, zal geen enkel geneesheer die middelen, welke tot versterking van het lichaam kunnen dienen, die tal van verschijnselen, welke de ziekte begeleiden, als hoesten, koorts, slechte eetlust enz., kunnen bestrijden, in zijn strijd tegen de ziekte willen missen.

Maar de ervaring heeft in dit opzicht meer geleerd. Zij toonde aan, dat den lijder de beste kansen op herstel werden geboden, wanneer het lichaam had lichamelijke en geestelijke rust, zoo noodig afgewisseld met gepaste, goed gecontroleerde beweging, daarbij zooveel mogelijk verblijf in de buitenlucht, en rijkelijke voeding.

Het voorschrift klinkt nog al eenvoudig: geef den lijder rust, krachtige voeding, goede lucht en een hygiënische levenswijze.

Maar men behoeft slechts te denken aan de

Sluiten