Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

LEVENSWIJZE.

Naast de spieroefening is een juiste levenswijze, tot instandhouding der gezondheid noodzakelijk. Die levenswijze of kunst om te leven bestaat in een rationeele voeding in zieke en gezonde dagen, in betrachting van matigheid en in het nalaten van onmatigheid, in de afwisseling tusschen rust en arbeid, en in het vermijden van alle over-arbeid, en in het verzorgen der afzonderlijke organen, namelijk door de wetten der zindelijkheid in acht te nemen.

Het zou niet lang goed gaan, een paard tegelijkertijd de zweep te geven en het de haver te onthouden. Het zou eene foutieve berekening zijn, een lichaam te prikkelen, zonder het de juiste voeding te geven. Men heeft de huishouding van den mensch dikwijls en zeer juist met een handelszaak vergeleken, die al of niet een bepaald omzetkapitaal heeft. Een kleine zaak met een groot omzetkapitaal is er veel beter aan toe dan een groote met een klein kapitaal.

Terwijl daar immers een zeer aanzienlijk uitgebreide omzet mogelijk is, is deze hier een zeer kleine. Langzamerhand moet men, wanneer de zaak niet goed aan den gang komen wil, uit het bedrijfskapitaal nemen; men grijpt dan zijn reserve aan, iets wat de slechtste gevolgen kan hebben.

De grond wordt met een hypotheek bezwaard, uit de kas wordt meer genomen dan er in komt, de achteruitgang en ten leste het bankroet van de zaak zijn onvermijdelijk. Het reserve-kapitaal bij den mensch zijn de spieren en de organen, het omzetkapitaal is het

Sluiten