Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

als beide armen samen voorliggen, omdat dan de keering op het hoofd gemakkelijker is dan de keering op de voeten. Doordat Louise Bourgeois niet door verkeerde theoretische voorstellingen geleid werd, overtreft zij hare voorgangers in kennis van eene juiste voorstelling van zaken. Zonder twijfel zou zij nog meer voor de kennis van het verloskundig mechanisme en de praktische aanwending hebben kunnen doen, als zij op grond van een vooroordeel met in de meening verkeerd had, dat de baarmoedermond direct na de geboorte van het hoofd van het kind zich weer gaat sluiten en om den hals zich toesnoert.

(irooten dank is de verloskunde aan Louise Bourgeois verschuldigd voor de hulpmiddelen, die zij aangegeven heeft om de bloeding, zooals die optreedt tegen het einde dei zwangerschap tot staan te brengen. Als men zich een juist idee vormt van dezen toestand, zal men begrijpen dat men om goede hulp te brengen, moet trachten het te doen Seboren worden, maar niemand dacht er aan. Er is geen schrijver, die er melding van maakt en moeder en kind stierven door bloedverlies. In het vijfde hoofdstuk vindt men:

Qu il j a un accident oü il faut promptement accoucher une femme a quelque terme que ce soit, pour conserver sa vie.

C est quand une femme a une perte de sang desmesuree, sur la grossesse, dont elle tombe en foiblesse, le plustost que Ton peut il la faut boucher, d autant que 1'air attire Je sang, luy donner ce que 1'on peut pour luy faire reprendre ses esprits, pour supporter 1'accouchement, oii d ne iaut proceder d'aucun remede par la bouche, ny clysteres d'autant qu'ils exciteroient la perte davantage,

Sluiten