Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Harttonen te hooren, frequente niet sterke weeën Bij inwendig onderzoek nagenoeg volkomen ontsluiting. Het schedeltje bij nagenoeg volkomen ontsluiting en slappe, staande vliezen is bijna door het ostium uten. Vliezen worden met een uitgegloeide breinaald doorgestoken.

Bruin gekleurd vruchtwater loopt af. Oud bloed was reeds vóór het breken der vliezen aan de vingers bij het vaginaal onderzoek blijven zitten.

5 uur 10. Het kind wordt geboren en schreeuwt Na 5 minuten wordt het afgebonden en terstond in een verwarmd bedje gelegd.

Tijdens het geboren worden loopt voortdurend oud bloed met vruchtwater af. Uterus gecontraheerd.

De placenta werd ruim 15 minuten later door ruk op den fundus uitgedreven ; de fundus stond zeei hoog. Achter de placenta aan kwamen enkele oudere coagula, ook versche en veel vloeibaar bloed. Uterus daarna goed gecontraheerd. Maten of gewicht van het kind staan niet opgegeven. Het kind ordt geheel in watten gepakt en met warme kruiken in de dekens in bed gelegd. Het krijgt in den beginne melk met water; later de moederborst; zuigt hier echter niet zoo goed als bij een naburige kraamvrouw wier tepels beter ontwikkeld zijn.

Het kind neemt goed in gewicht toe. Van het onderzoek der placenta staat niets opgegeven K 29 \U para. Patiënte heeft altijd gesukkeld.

Heeft 4 ^ jaar geleden veel keelpijn gehad, later

ok nog dikwijls. Ze heeft nooit iets aan de vulva,

nooit uitslag gehad. In den sulcus bicipitalis geen

gezwo en ymphklieren, wel ter weerszijden achter in den nek.

De laatste menses had patiënte half Februari, 13

Sluiten