Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

taainaad staat dwars, kleine fontanel rechts. Flinke en frequente weeen.

Om 2 uur 40 begon het perineum een weinig te bombeeren, en kwamen er faeces bij de weeën uit den anus. Vrij krachtige weeën volgden elkaar snel op en om 3 uur werd een klein segment van de schedel in de vulva zichtbaar. Bij inwendig onderzoek bleek er van het ostium niets meer te voelen te zijn, de pijlnaad liep van links achter, naar rechts voor, terwijl de kleine lontanel naar voren stond en het diepst. Ad nsitm cltnicitm werd besloten den schedel forcipaal te extraheeren. De vrouw werd genarcotiseerd.

De forceps werd in de dwarsche afmeting van het bekken aangelegd, de linkerlepel het eerst. Langzaam werd nu de schedel met de forceps een weinig geroteerd, totdat de pijlnaad in de rechte afmeting van het bekken verliep en geextraheerd, totdat een vrij groot segment in de vulva zichtbaar was geworden. Toen werd de forceps op de gewone wijze afgenomen en terwijl de fundus gesteund werd, de schedel van uit het perineum posterius langzaam (aan de orbitaalwanden) verder te voorschijn gebracht en tegen de symphysis aangedrukt. Na de geboorte van den schedel werd de romp op de gewone wijze geextraheerd. Aan het perineum bleek een kleine ruptuur te zijn ontstaan, die direct post partum door twee hechtingen verzorgd werd. Na 20 minuten werd de placenta door lichten druk op den fundus geëxprimeerd. De uterus contraheerde zich goed, geen bloeding.

K. 81, I para A. a. r. v. Dist. spinarum 23i/„ cristarum 251/2 cM., omtrek bekken 80, Dist. Baudelocqui 20 cM., promontorium niet te bereiken.

Sluiten