Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

temperament, artisticiteit enzoovoort geschikt is voor een Siegmund, een Sieglinde, een Hunding, een Wodan, een Brünnhilde, en zeven Walkuren ? Dat is geen gemakkelijke keus, geloof me. Wie we op 't oog hebben, laten we eerst nog eens komen; een Sieglinde met magere armen, een Brünnhilde met leelijke beenen, Walkuren met groote voeten, een Wodan met een kleine stem, kunnen we niet gebruiken. Dat wordt alles zorgvuldig onderzocht. Hier is een gebrekje met wat kunstmiddelen wel te verhelpen, daar kan ijverige studie veel verbeteren. Is dat alles nagegaan, dan worden de rollen verdeeld. Dan ondervinden we meest blijdschap van de verkozenen, en ook wel eens ontevredenheid van wie werden gepasseerd, en de studies bij de piano beginnen, geleid door vier repetitors, die één voor één. de partijen met de solisten maken, en een vijfde, die het kóór zijn melodieën moet instampen.

»De voorbereiding van een moeilijke opera als de Walkure duurt zeker drie maanden, maar er zijn er, die veel gauwer ingestudeerd zijn; een makkelijk ding als de Dame Blanche zit er bijvoorbeeld na drie weken wel in.

«Tegelijkertijd wordt nu het orkest onderhanden genomen. Eerst de houten instrumenten apart, dan het koper, vervolgens de strijkinstrumenten, en daarna allen samen. Maar de tijd, ziet u, die eeuwige tijd, met al die opvoeringen. Nu van morgen om elf uur zijn bijvoorbeeld de instrumenten hier aangekomen, en die

Sluiten