Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

linzenpurée, te geven. Hier komt alles aan op het individueele oordeel van den medicus over den zieke. Ik heb meermalen met voldoening ondervonden dat deze zieken zulk voedsel goed verdroegen, en ten slotte lekker gingen vinden, wanneer ik hun eerst den moed om er mede te beginnen, gegeven had. De schuwheid voor plantaardige voedingsmiddelen berust voor het grootste deel op de algemeen verbreide meening, dat bij elke ziekte, ook al heeft deze niets met het spijsverteringskanaal uit te staan, een zoogenaamd licht diëet aangewezen is — een onbepaald, verward begrip, dat veel verwarring en schade aanricht, vooral wanneer, wat dikwijls geschiedt, de keuze van het voedsel aan den zieke zelf wordt overgelaten. Goede dokters weten, dat men bij de diaetetische behandeling van een ziekte, niet precies genoeg zijn kan in het bepalen van de soort en hoeveelheid der voedingsmiddelen en gerechten.

Om te bewijzen, dat het vegetarische diëet ook den smaak van een verwenden „G o u r m e t" kan bevredigen, laat ik hier tot slot twee spijslijsten volgen, van de table d' höte van het vanouds bekende gezondheidsoord „Atif der Waid", bij St. Gallen, dat door wetenschappelijk^ gevormde medici bestuurd wordt.

Spijslijst in den zomer.

1. Groentesoep met gebakken knoedels, bloemkool of asperges met roomsaus (botersaus) en gekookte aardappelen, omelette met sla, aniandeltaaart, abrikozen en kersencompóte.

2. Linzensoep, spinazie met spiegeleieren, gebakken aardappelen met schijn-gehakt, salade, wafels, bessen- en appelcompóte.

3. Zuringsoep, groote boonenmet aardappelcroquettes en rijst, sla, blanc manger met frambozensaus en peerencompöte.

4. Watergruwel, worteltjes met doperwtjes, gebakken maccaroni,

Spijslijst in den winter.

1. Groentesoep met eieren, knoedels, roode kool met kastanjes en gepofte aardappelen, sla, beschuitpudding met rozebottelsaus, kersenen bessencompóte.

2. Vermicellisoep, linzen en aardappelcroquettes, meelspijs, sla, rijstebrij, appel- en boschbessen-compóte.

3. Tuinkerssoep, worteltjes met kleine aardappelen, maccaroni met tomatensaus, appelpudding, ingemaakte peren, kwetsencompóte.

4. Rijstsoep, schorseneeren met gekookte aardappelen, pannekoekenen

Sluiten