Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

veel doen, enkel door haar invloed, als zij het initiatief maar neemt... al had ze nu eens dat groote hart, dat jij in haar droomt, en ging ze al haar invloed eens ten goede aanwenden... dan nóg zou ik dat eerder een nadeel, dan een zegen vinden... onze partij zou haar tóch met al haar krachten bestrijden, omdat het véél te gevaarlijk is, zooveel macht in één persoon vertegenwoordigd... we willen geen verlicht despoot, al doet die nóg zooveel goed... wie zegt ons, dat die macht morgen ook niet ten kwade kan worden aangewend ?... neen, hoor, je plan is ten eerste een hersenschim, en ten tweede, als het eens gelukte, een groot gevaar voor onze partij..."

„Maar, als het nu de verdrukten en de misdeelden ten goede kwam ?" had Paulus verwonderd gevraagd.

„Dat dóet er niet toe," was het antwoord geweest. „Het zou een enorme slag zijn voor de partij, als één vorstelijk persoon het goede werk uit haar handen nam."

Paulus, in zijn eenvoud, had het niet begrepen, dat de partij vóór alles ging, en de hulp aan de ellende in de tweede plaats zou komen, en Elias had het hem niet uit kunnen leggen, zoodat zij bijna in onmin van elkaar weg waren gegaan. Toch had Elias hem op het laatst nog de hand gedrukt en hem gezegd:

Sluiten