is toegevoegd aan uw favorieten.
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ruiten, beelden en schilderijen, en waarin van elk voorwerp de luister, de schoonheid straalde, om aan het volk de artistieke ontroeringen te geven, die het thans niet meer kent. Het volk vervulde daarmeê oogen, begrip en harten wèlgemakkelijker was toen de vleugelslag, die de ziel bij God kon brengen."

En zulke belangen zou men opofferen voor de futiele redenen, daar straks genoemd?

Het is duidelijk, dat de oorzaak dieper ligt en geen andere kan zijn dan deze: men voelt, men ziet, men weet niet algemeen genoeg, dat de deplorabele gebouwen, die ik beoog, heel, héél leelijk zijn.

Men zou dus heil kunnen zoeken in het verbreiden van goede begrippen over kunst in ruimen kring. En abbé Nauijet schijnt er aldus over te denken, als hij zegt: „Aujourd'hui qui se préoccupe de cette partie si importante de la formation de notre ame catholique ? Ce n'est certes pas le clergé et pour cause — le plus souvent il n'y entend rien. Et, du reste, nous aurions tort de la lui reprocher: Nemo dat quod non habet:*) son éducation artistique est nulle. Nos séminaires de séculiers pas plus que les noviciats de moines, sauf chez les bénédictins, n'ont songé a recueillir eet héritage du passé."

*) D. i: Niemand geeft wat hij niet heeft.