is toegevoegd aan uw favorieten.

Van oude en nieuwe kunst

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ik geloof, dat in ons land de leerkrachten niet ontbreken, maar het is duidelijk, dat men, ook voor de toekomst, met eenvoudiger middelen dan een centrale school, de predikers van kunstliefde zou kunnen vormen.

Artistiek begaafde jonge priesters — op de seminaries weet men hen wel aan te wijzen — kunnen toch evengoed de gelegenheid vinden bizondere studiën te maken als hun filologisch- of mathemathisch-aangelegde confraters....

III

Similiter quidem de operibus in restaurationem ecclesiarum sive in faciendo sive in redimendo episcopalis potius sequatur voluntas1).

(Capp. Car. M. et Lud. Pii).

Te meenen, dat een voor kunstliefde gewonnen geestelijkheid in staat zou zijn kort en goed een eind te maken aan het euvel, dat ons bezig houdt, ware zeker een al te ver gedreven optimisme. Want een inderdaad gezond oordeel des onderscheids zou zeer zeker blijven ontbreken aan de meesten van hen, die wel het belang der kunst hadden ingezien, wien zelfs tot aesthetisch genieten de

!) Insgelijks, betreffende de werken tot het maken van kerken, hetzij opbouw, hetzij herstel, worde bij voorkeur de wil des bisschops gevolgd. — Capitulariën van Karei den Groote.