is toegevoegd aan je favorieten.

Litteraire wandelingen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zijne bibliotheek bestond uit de meest geraffineerde werken van dichters en prozaschrijvers. Het waren geen verzorgde mooie bandjes, alhoewel er keurige edities bij waren, maar zij vlogen door zijn atelier op goed geluk of soms verschroeid door begin van brand, of dienend als hoofdkussen voor het moede hoofd van een model uit de achterbuurten of als onderstel voor een bord met een warm gebakken biefstuk. Eenmaal gelezen, verdwenen de boeken onnaspeurlijk langzamerhand, het een na het ander.

Het was in 1885, dat Isaac Israels Den Haag verliet en zich in Amsterdam vestigde. Deze stad was trouwens zijne geboorteplaats en was hij als kind van een of twee jaren van daar met zijne ouders naar Den Haag verhuisd.

Nu vijftien jaar geleden begon in Amsterdam een nieuw litterair en artistiek leven. Ook Breitner had Den Haag met Amsterdam verwisseld en de hoofdstad trok de ambitiën en de gedachtenstroomen aan uit alle oorden des lands en Den Haag lag verlaten met zijne gearriveerde artiesten. Slechts enkele jongere schilders bleven daar achter en van de literatoren Netscher en Prins.

Op de Rozengracht huurde Isaac Israels een paar kamers, die tot atelier werden ingericht. Uit den Jordaan trok hij al gauw naar de Warmoesstraat, waar de vensters van zijn atelier uitkwamen op het Damrak en zijn huis toen nog stond met de voet in de ongedempte gracht van het Damrak. Daar, in de buurt